20, De Doodzonde rondom Aanstormend Management Talent

Klik op de video hierboven.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.

**KIJK-TIP**

(1) Deze video is ondertiteld.

(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


Hey hoi, leuk dat je opnieuw kijkt naar een vlog van Growdiction.
Ik ben Henk-Jan van Essen en in deze vlog wil ik het met je hebben over aanstormend management talent.

Want wat is namelijk het geval?

In de afgelopen 14 dagen heb ik een intake gedaan bij een nieuwe organisatie, een voor mij een nieuwe organisatie, en in die organisatie, in de gesprekken die ik met die mensen had, ontdekte ik namelijk dat er anno 2018 nog steeds dezelfde fouten worden gemaakt door ondernemers als jaren geleden, toen ik werd gepromoveerd tot manager.

Wat was in mijn geval de situatie?

Ik kreeg op vrijdagmiddag een telefoontje “Van Essen wandel eens even binnen.” en vervolgens liep ik naar de eigenaar van dat bedrijf en ik kreeg de hartelijke felicitaties want het was vandaag vrijdag en hij had besloten dat ik met ingang van aanstaande maandag sales manager zou zijn.

Daarmee, was alles gezegd en gezwegen maar tegelijkertijd hield daarmee de begeleiding ook op.

Als ik collega’s uit die tijd spreek en ik vraag hen “Zeg hoe was ik als manager?”, in de eerste paar seconden zijn ze nog wel beleefd. Dan zeggen ze “ja, ja, je was wel heel erg op de cijfers.” “Ja, ja je was wel heel erg fanatiek.”

Als ik vraag “Maar wat heb jij, hoe heb jij dat eigenlijk ervaren?” Dan zeggen ze “Nou we hebben het regelmatig over jou gehad onderling en we vonden je een ongelofelijke…” vul maar in.

Ik weet, jaren later, hoe dat komt.
Ik was namelijk niet geëquipeerd.
Ik was niet opgeleid.
Ik was niet ingewijd in de trucjes die je moet toepassen als manager.

Ik was het beste jongetje van de klas. Buiten kijf. Ik liet iedereen achter me. Tot wel 100%, 200% aan toe. Echter, op het moment dat ik de promotie kreeg als manager was ik niet in staat om een goede manager zijn. Ik wist niet wat dat inhield.

Afgelopen week zag ik dat bij een van die bedrijven waar ik dus de intake deed, precies hetzelfde gebeuren. De beste jongetjes en meisjes van de klas waren gepromoveerd tot manager. Op een vrijdagmiddag. Maandag ging het in, en vanaf dat moment werden ze aan hun lot overgelaten.

Dat is doodzonde. Nee ik zal het anders definiëren: Dat is een doodzonde.

Want, ze waren goed in hun vak, hadden de juiste competenties om dat vak uit te oefenen, waren in hun flow, deden hun uiterste best en scoorden de ene order na de andere order, na de andere order of welke werkzaamheden ze dan ook deden en werden op basis van die activiteiten gepromoot tot een manager.

Dat is een doodzonde, als je daarna helemaal niets meer aan die gasten doet.

Dat ontdekte ik afgelopen week en ik zag het bij dit bedrijf en ik zag het ook in de gesprekken die ik met andere managers had waarbij ik vroeg:

“Welke opleiding heb je gehad tot management, in management om een goede manager te zijn?
“Niet,” antwoordden ze dan.

Aanstormend managementtalent!

Jaren later, nadat ik dus manager was geweest, 2, 3 jaar later liep ik op, ik aan het eind van mijn latijn. Ik sprak het niet eens maak ik was aan het eind van mijn latijn.

In die tijd leerde ik meer over Hersey en Blanchard’s “Situationeel Leidinggeven”. Dat opende mijn ogen. Ik ben die techniek en die theorie gaan toepassen en vanaf dat moment ben ik een veel betere manager geworden.

Ik was in staat om met een team resultaten te behalen precies zoals mijn baas 3, 4 jaar daarvoor had gehoopt dat ik zou gaan doen. Maar, als je mij die technieken niet leert. Als je mij daar niet toe opleidt, ben ik niet in staat om dat te doen.

Dus, beste kijker, ik ga de komende weken met die managers ga ik aan de slag. Ik ga ze leren hoe ze met hun teams moeten omgaan op basis van die theorie. Maar ja, ik kan me voorstellen dat jij zegt: “Ja maar ja, Ik kan niet bij jou aan tafel schuiven.

Nou ja, misschien wel, misschien niet.
Spoor in ieder geval je ondernemer aan om contact met me op te nemen.

Mocht je nou interesse hebben in welke vorm van management dan ook, en je eens even wilt weten, hoe kijk ik daar nou naar binnen jouw team, nodig mij dan uit. Maak een connectie op linkedin of zet even een berichtje onder deze video dan komen we vanzelf dichter bij elkaar.

Nou ja.
Weet je, en zoals je gewend bent van mij…
Ik liep hier achter op het strand en ik dacht bij mezelf “Ik maak daar gewoon even een videootje van.”
Dus bij deze.
Hey, tot de volgende keer weer.