Business Coaching

Growdiction Business Coaching, 1600pxs, credits_

Business Coaching

We realiseren ons dat het term ‘Business Coaching’ te pas en te onpas wordt gebruikt. We zijn dan ook geneigd om hier te schrijven “Wij zijn anders”, maar uiteindelijk bepaalt u dat, en niet wij. Belangrijker is dat er een match is, dus wellicht moeten we gewoon maar uitleggen wat we wél en niet doen.

Motivatie

Laten we er maar niet omheen draaien. Binnen zowel onze eigen business als bij de bedrijven waar we aan het roer hebben gestaan, weten we dat er momenten zijn dat je behoefte hebt aan (externe) motivatie. Soms ben je zo met de business verweven, dat iemand je even moet helpen om het overzicht weer te zien. Dat wordt als een enorme opluchting ervaren. Soms zijn we een pain in the ass (dan bent u alvast gewaarschuwd), soms die hand op de schouder of dat klankbord.

Coach

We hebben inmiddels verschillende trainingsprogramma’s doorlopen en zelf ontwikkeld. Vanuit die kennis en kunde acteren wij als coach. Bij uw als ondernemer, bij het directieteam, of bij de onderliggende afdelingen. We zien onszelf niet als trainers, maar als het moet, stropen we de mouwen op om uw mensen te helpen nieuwe inzichten te krijgen.

Potentieel

We hebben ervaring opgedaan. Dat is een mooie omschrijving van het feit dat we in het verleden fouten hebben gemaakt. Daar hebben we van geleerd en die kennis nemen we mee bij onze begeleiding. Daardoor kunnen we al snel inschatten wat het potentieel is. Bij uw mensen, en in een aantal gevallen in de markt. Nog afgezien van wat de EBITDA doet, natuurlijk.

Development

Hoe mooi is het als u uw medewerkers kunt stimuleren om verder te kijken dan hun eigen neus. We zien dat er binnen bedrijven veel potentieel verstopt zit. Er zijn namelijk managers die acteren vanuit “Dit is je taak, daar ben je voor aangenomen en daarmee klaar.” (yep, we maken het mee) U kunt zelf wel inschatten welk effect dat heeft op de groei van de onderneming.

Bekwaam

Deskundige mensen die gemotiveerd zijn om elke dag lekker aan de slag te gaan, zijn het goud voor ieder bedrijf. Dat geldt voor u, en voor iedereen waar u mee samenwerkt. Het Joharivenster geeft aan dat we soms dingen doen waarvan we ons niet bewust zijn, maar ook dat er dingen zijn die we beter wél hadden kunnen doen. Het feit dat u nu deze tekst zit te lezen kan worden opgevat als ‘ik snap dat ik bepaalde zaken onvoldoende onder de knie heb’, en op zich bent u daarin dus ‘bewust onbekwaam’.

Support

Welke vorm van ondersteuning u ook kiest, u kunt altijd een beroep doen op ons als klankbord. De ondernemers met wie wij samenwerken, merken al snel onze gekte waardoor ze constant worden geprikkeld. Daar moet u wel tegen kunnen. De vraag “Wat vind jij dat ik in deze situatie moet doen?” is een vraag die we veel horen (en terugkaatsen met: “Oké, praat me eens bij. Waar sta jij?”

Kennis

Iemand die als ceo een organisatie van 1.800 medewerkers heeft aangestuurd heeft met heel veel ‘corporate onderwerpen’ te maken gekregen. Van HR tot corporate governance, van financiering tot herstructurering. Of wat dacht je van iemand die salesteams heeft aangestuurd, nieuwe verkoopstrategieën en nieuwe marketingfunnels heeft bedacht en geïntroduceerd. Bedenk eens wat u kunt bereiken omdat u daar volop van kan profiteren.

Advies

Advies en support liggen heel dicht bij elkaar. Een advies kun je aanhoren en naast je neerleggen. Support betekent dat we naast u staan, mee doen, en samen de tent runnen. Deze aanpak heeft onze voorkeur, maar dat had u inmiddels misschien al wel begrepen.

Samenwerking

Bij de term ‘Business Coaching’ hoort ‘uurtje factuurtje’. Voor de eerste kennismaking vinden we dat prima, maar zodra we lekker met elkaar op weg zijn, vinden we het erg plezierig als we de dingen ook samen gaan doen. In dat geval…

  • De samenwerking wordt aangegaan voor minimaal een jaar;
  • Er wordt op basis van een vaste fee per maand gewerkt, waarbij er door ons per afgesproken kpi een bonusfee kan worden behaald; halen wij de kpi niet, dan ook geen bonusfee. Samen doen we er alles aan om die groei te realiseren;
  • Wij zullen altijd een bepaalde periode per maand op het bedrijf aanwezig zijn. Dat kan zijn twee dagen per maand, tot soms drie dagen per week. Al wat de casus van ons vraagt en wat nodig is;
  • We werken uitsluitend samen met en in opdracht van de algemeen directeur en/of DGA of eigenaar;
  • We hebben altijd een bepaalde (eind-)verantwoordelijkheid binnen de operatie;

Er zijn ook activiteiten die we niet doen:

  • We zijn niet puur en alleen op afroep beschikbaar.;
    Wij hebben gemerkt dat we u alleen goed van dienst kunnen zijn, als we uw business snappen, uw team kennen en de impact van uw beslissingen kunnen monitoren;
  • We acteren niet als commissarissen die eens per kwartaal worden bijgepraat. Iedere twee weken is wel het minimum, en de ‘vijfdaagse werkweek’ is voor ons een onbekende. We werken overigens wel maar 5 dagen per jaar. Hoe dat in zijn werk gaat, legt Henk-Jan uit in deze vlog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credits foto: Quality Service Contractors