18, Ik werk slechts 5 dagen per jaar

Klik op de video hierboven.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.

**KIJK-TIP**

(1) Deze video is ondertiteld.

(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


In vlog 17 de vorige vlog, heb ik verteld dat ik 360 dagen per jaar bezig ben met leuke dingen, met de dingen waar ik heel veel energie van krijg, en waardoor ik dus ook niet het gevoel heb dat ik aan het werk ben.

Dat past heel mooi bij een vraag die van de week kreeg want toen zei iemand tegen mij:
“Zeg Van Essen, zijn er wel eens dagen waarop jij niet werkt?” Toen ik die vraag hoorde zei ik “Wat bedoel je?”

Nou zei diegene: “Op de gekste momenten ’s ochtends vroeg krijgen we of een app of we krijgen een e-mailtje. In het weekend gaat het gewoon door. ’s avonds laat komen nog allerlei berichten binnen… We hebben het gevoel dat je altijd aan het werk bent.”

Toen zei ik “Nou dat lijkt zo, maar dat is absoluut niet het geval. Laat me je dit uitleggen.”

Iedere job vraagt bepaalde competenties van mensen, en ieder mens heeft bepaalde competenties. En ik weet heel erg goed op welke competenties ik een hoog rapportcijfers scoor en op welke competenties ik een laag rapportcijfer scoor.

Als ik werkzaamheden moet doen waar ik dus een laag rapportcijfer op scoor, is dat voor mij een werkdag. Dat zijn van die dagen dat die werkzaamheden moeten gebeuren en dat je om half twaalf ’s ochtends, ik om half twaalf ’s ochtends denk &*(*&((#@… Wat een nare dag is dit.

Het is geen nare dag, want het is gewoon tijd die door tikt en het is de manier waarop ik reageer op de omstandigheden, op de dingen die ik moet doen en omdat ik ze niet goed kan, vind ik het niet leuk.

Dat is voor mij een werkdag en daar mag ik er maximaal 5 van hebben per jaar.

Als ik over die vijf heen kom, zoek ik mensen in mijn omgeving of binnen mijn team die het fantastisch vinden om dat soort werkzaamheden te doen, want dan mogen zij hatsjiekidee, mooi die werkzaamheden van mij overnemen. Waarom? Dan kan ik namelijk doen de werkzaamheden, waar ik in mijn competenties heel hoog op scoor.

Weet je wat er dan gebeurt?
Dan kom ik in een flow en dan krijg ik energie en dan heb ik niet meer in de gaten dat ik aan het werk ben,want dan ben ik bezig met het allerleukste waar ik zo blij van word: ondernemers helpen in de volgende stap van hun organisatie.

In feite is het zo dat bij elk bedrijf waar ik aan het werk ga en waar ik met mijn ‘dingetje’ doe, om het zo maar eens even uit te drukken, daar leg ik uit dat ook ik wil dat de mensen van dat team maximaal 5 werkdagen per jaar hebben.

Diegene die van de week tegen mij zei “Zeg ik heb het gevoel dat je altijd werkt”, reageerde op mijn verhaal en die zei “Nou, daar moet ik eens even over nadenken, want ik zit wel op 15 werkdagen per maand…”

Oei!

We hebben even gekeken naar welke werkzaamheden dat dan waren waardoor hij het gevoel had dat hij een werkdag had. Vervolgens zijn we in het team gaan kijken. Wie vindt het fantastisch om die werkzaamheden uit te voeren?
Er bleken twee mensen te zijn die dat inderdaad hadden, dus we hebben de taken gedelegeerd waardoor die mensen extra dingen konden gaan doen waarvan zij energie kregen, ze waren van zijn bordje af en daardoor gold voor hem dat hij meer tijd kreeg voor de dingen die HIJ leuk vond om te doen.

Ik moet nog even afwachten wat de resultaten zijn maar mijn ervaring is, voor mij geldt, dat als ik dat doe, ben ik niet meer aan het werk. Dan loop ik ’s ochtends vroeg op het strand rond een uur of 7, half 8, 8 uur. Loop ik over dingen na te denken en dan type ik even snel een berichtje naar iemand.
Ja, dat komt voor.
En dat kan een keer ’s avonds laat zijn dat ik op de bank zit en dat ik denk “Ohhhh dat moet ik even doen”en dat ik gelijk actie onderneem.
Ja, dat komt voor.

Maar ik ben niet aan het werk!

Ik ben bezig met datgene wat ik het aller leukste vind om te doen. Ik vind, dat bij ieder team waarin ik opereer, iedere medewerker op dezelfde manier zou moeten werken.

Dus, ben jij nou ondernemer of ben je manager over een afdeling al ben je maar gewoon medewerker, pas dit principe nou toe.

Weet je wie dit ook deed? Op youtube is hij te vinden…
Marc Lammers heet hij volgens mij. Hij is hockeycoach van de dames. Werden ze niet een paar jaar geleden wereldkampioen?
Het filmpje is vast te vinden op youtube. Daarin staat Marc op een podium en daar vertelt hij dat hij vanuit zijn coaching bezig was met die meiden, met alle respect want ze zijn wel wereldkampioen geworden, hij was bezig om met die meiden allerlei oefeningen te doen en hij ontdekte dat er een aantal medewerkers waren, team members, die niet in staat waren om een bepaald een dingetje onder de knie te krijgen.

Op een bepaald moment besloot ook Mark Lammers om geen aandacht meer te besteden aan de competenties waar ze een lager cijfer dan een 6 op haalden.

Hij besloot alleen nog maar aandacht te geven aan de dingen die ze heel goed konden, en om dat te verbeteren.

Het resultaat is er naar.

Voor mij geldt dat net zo en ik gun jouw precies hetzelfde. Kijk naar de werkzaamheden in je dagelijkse takenpakket: waarvan heb jij nou het gevoel: &^%##((*@ Dit is werk!
Kijk of je dat kan delegeren, bespreekt dat met je manager, met de eigenaar, pak het op in je eigen leven en zorg dat andere mensen dat gaan doen zodat jij in een flow komt en jij je uiteindelijk bezighoudt met datgene wat je het allerleukste vindt om te doen. Ook jij bent op dat moment dan nog maar 5 dagen per jaar aan het werk, en dan kun je 215, 220, 300, 360 dagen per jaar doen waar jij energie van krijgt.
Dat gun ik je.

Het schoot me te binnen dat ik dit in de vorige vlog had besproken, de vraag van van de week past daar weer heel mooi bij, dus, zoals je dat van mij gewend bent…

Ik dacht: “Ik maak er even een videootje van.”
Hey, tot de volgende keer. Dààààg.

-->