23, Iets WETEN is wat anders dan iets met die kennis DOEN

Klik op de video hierboven.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.

**KIJK-TIP**

(1) Deze video is ondertiteld.

(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


Hey hoi, leuk dat je kijkt naar opnieuw een vlog van Growdiction.
Ik ben Henk-Jan van Essen en in deze vlog ga ik het met je hebben over het verschil tussen weten en doen.

Want wat is namelijk het geval?

Ik had vanmiddag een gesprek met een klant van ons en die zegt op een gegeven moment tegen mij, “Hey Van Essen, je bent zeker, je denkt zeker dat ik helemaal gek ben geworden of zo, doe eens normaal man.”

Doorgaans zou je denken: ‘Dat is niet zo handig zo’n gesprek, het is een klant en als die zo reageert dan heb je het misschien wel bont gemaakt.’

Ja, ja, ik heb het heel bont gemaakt, maar hij begon.

Want wat is namelijk het geval?
Hij had voor de derde keer, had hij tegen mij beloofd: “Ik ga mijn huiswerk maken.” Voor de derde keer had hij zijn huiswerk niet gedaan.

Wat is het geval? Wij zitten bij heel veel bedrijven in de fase dat wij meewerken in het bedrijf, volgens onze no cure, pay less constructie. Deze meneer had gezegd: “Nee, nee, nee, maar ik wil met mijn eigen team, wil ik het zelf in de praktijk gaan brengen, dus ik huur jullie in op dagdeelbasis en dan vervolgens ga ik de resultaten of het huiswerk wat jij aan mij opgeeft, ga ik zelf doen met mijn team, want het moet bij ons vandaan komen.”

We zijn drie maanden verder… nu constateerde ik vandaag, dat hij opnieuw voor de derde keer zijn huiswerk niet had gedaan. Dus zei ik tegen hem: “Weet je wat we doen, piep, Weet je wat we doen? Iedere keer als blijkt dat jij je huiswerk niet hebt gedaan, terwijl je het wel tegen me hebt belooft dat je het zou doen, krijg je duizend euro boete. Die kun je makkelijk lijen, maar je krijgt 1000 euro boete.”

En toen vloog hij uit het dak en toen riep hij “Je denkt zeker dat ik gek ben Van Essen!” En toen zei ik: “Ja, dat denk ik inderdaad.” Want, wat gebeurt er als je tegen mij ‘ja’ zegt en uiteindelijk 14 dagen later het blijkt dat je niet hebt gedaan en dat is niet één keer maar inmiddels is het de derde keer. Wat betekent dat voor het gedrag wat jij standaard vertoond? Wat betekent dat in het gedrag richting je secretaresse? Volgens haar zeg je ‘ja’ maar doe je ‘nee’. Wat betekent dat richting je MT? Volgens een van je managers zeg je ‘ja’ maar doe je ‘nee’. Ik heb nog maar niet aan je partner gevraagd wat je daar doet, maar ik kan me voorstellen dat het hetzelfde gedrag is, ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen… en ik wil jou daar van af helpen en ik ga je gewoon 1000 euro boete per keer, als jij je huiswerk niet doet, ga ik bij je in rekening brengen. “Je denkt toch zeker niet dat ik gek ben?” Ik zeg: “Waar zit hem dat dan in? ”

“Nou alles wat jij vertelt, dat weet ik eigenlijk al… en ja, als ik er dan over na denk, dan denk ik ‘Ja, dat weet ik al’. Waarom zou ik dan het oppakken?”

En daar zit de crux, het verschil tussen iets weten en tussen het daadwerkelijk doen, daar zit de crux.

Want dat is de reden waarom hij al jaren op hetzelfde omzetniveau zit, had ie nou gedaan wat we hadden afgesproken, waar hij ‘ja’ op had gezegd, had ie zijn team erbij betrokken, hadden ze het niet van weten, hadden ze het… sorry, hadden ze het van WETEN omgezet naar DOEN… dan hadden ze nu de eerste resultaten al gehaald.

Het is niet netjes om over klanten te vloggen, maar jij weet niet welke klant het is, en je zult in geen enkele vlog zul jij namen horen.

Waar het mij om gaat, is dat ik een punt wil maken van hoe sommige mensen in het leven staan, ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen en het allemaal weten “ik weet alles!” En vervolgens het niet in de praktijk brengen.

Misschien herken je dit. Misschien herken je bij jezelf, dat je het eigenlijk allemaal wel weet en dat die hele boekenkast vol met zakelijk informatieve boeken, je kunt een tweede Bol.com beginnen, zoveel boeken heb jij staan. Maar weet je, aan kennis alléén heb je niet genoeg, je moet het omzetten in DOEN.

Er zijn mensen die huren ons in om het samen met hen te doen , ja en daar wordt je ontzettend blij van. Als je die resultaten boekt. Als je met elkaar die resultaten boekt dan wordt je ontzettend blij. [zucht] Maar als iemand blijft roepen: “Nee, nee, nee, maar ik ga het doen. Ja, ik regel het. Komt voor elkaar, over twee weken heb ik mijn huiswerk gedaan,” en hij doet het weer niet, ga ik echt duizend euro boete per keer invoeren.

Ik vind dat helemaal niet leuk.
Enfin, ik zat er weer even over na te denken en ik denk: ‘Ja dit is weer heel typerend.’

Misschien ben jij zo iemand maar geef je het waarschijnlijk niet toe, misschien ken jij zo iemand, dan zul je het waarschijnlijk wel hebben, misschien heb jij, zoals ik net al zei, ben jij bol.com 2.0 en heb je heel je boekenkast vol staan met informatie maar doe je er niks mee.

Ik daag je uit. “Kom uit je stoel. Ga aan de slag. Morgen beginnen.”

 

 

 

Enfin, dit waren zo maar wat gedachten die bij mij op kwamen terwijl ik hier even over na zat te denken, over wat mij vandaag overkwam en ik dacht:
‘Weet je wat ik doe? Ik maak er gewoon even een videootje van.’

Bij deze.
Hey, tot de volgende keer weer!
Dàààg!