24, De kracht van gewoon jezelf zijn en blijven

Klik op de video hierboven.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.

**KIJK-TIP**

(1) Deze video is ondertiteld.

(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


Hey hoi, leuk dat je kijkt naar opnieuw een vlog van Growdiction en in deze vlog ga ik het met je hebben over jezelf zijn en jezelf blijven, en hoe belangrijk dat is. Wat is namelijk het geval?

Ik kreeg twee weken geleden een telefoontje van iemand die tegen mij zei “Zeg ik zie op jullie website dat je je bezighoudt met bedrijfsoverdracht. Kom daar eens over praten.”

Dus ik ben een paar uur geleden, ben ik bij die desbetreffende persoon aangeschoven en ik ben nog zo hyper over wat daar gebeurde dat ik denk ”Ik parkeer mijn auto even langs de kant van de weg, ik maak daar gelijk even een vlog van”.

Let op!
Ik parkeer dus mijn auto bij een pand. Ik gok dat het pand 4-5 jaar oud is. Het ziet er keurig uit goed! ‘Goed in de verf’, zullen we maar zeggen. En ook de auto’s die voor het pand staan… prachtig zien ze er uit. Dus je zou bijna zeggen “Hier wordt geld verdiend, gedegen organisatie, zou zo maar kunnen zijn dat er ook een gedegen ondernemer achter zit.”

Ik meld mij bij de balie en er komt een gesoigneerde meneer komt mij tegemoet en dat is de meneer waar ik ook daadwerkelijk de afspraak mee heb. Hij neemt me mee naar zijn kantoor en zodra wij echt aan zijn spreektafel zitten zegt hij tegen mij “Zeg meneer van Essen vertelt u eens wat over uzelf.”

“Zeg meneer van Essen vertelt u eens wat over uzelf.”
Zodra ik zo’n vraag hoor, hoor ik ook tegelijkertijd in mijn hoofd heel vaak dat geluidje. ”Whoa whoa whoa whoaaa aaa” Want wat is namelijk het geval? Ik kan zomaar in die valkuil trappen dat ik heel veel over mijzelf ga vertellen en dat is helemaal niet belangrijk want het gaat om hem. Het gaat om de klant!

Dus ik zeg tegen hem “Nou weet u wat is meneer G, ik ben 52 jaar. En laten we eerlijk zijn, daar kan ik heel veel en heel lang over praten. Maar volgens mij is het zo dat u een prangende vraag hebt. En dat is de reden waarom ik hier nu zit. Vertel daar eens wat meer over.” En hij zegt tegen mij “Wat leuk dat u mij dat vraagt. Dank u wel.”

Hij begint te praten en terwijl hij met zijn eerste zinnen bezig is, denk ik “Kijk die heb ik alvast te pakken”. Want in plaats van dat ik heel veel over mezelf ben gaan vertellen, heb ik met dat zinnetje – wat ik zojuist heb uitgesproken – het perfect voor elkaar. gekregen dat hij aan het praten is gegaan.
Hij vertelt me: 25 jaar geleden het bedrijf opgericht, hij heeft dalen gekend, pieken gekend, een goed MT opgezet, mooie producten, leuke klanten, groeiende business dat gaat helemaal perfect.

En op een bepaald moment zegt hij ”Maar er moet mij wel even iets van het hart, want ik hou van open communicatie.” Ik zeg: “Oké, vertel maar.”‘ “Ja”, zegt hij. “Ik heb namelijk al twee bureaus uitgenodigd die zich bezighouden met bedrijfsoverdracht. En ik moet u zeggen dat zijn partijen die wat meer bij mijn mores passen. Dat zijn heren in pak, dat zijn heren met dikke klokjes. Die spreken de juiste taal, die wekken de indruk dat ze verstand van zaken hebben. En u bent wel heel erg streetwise moet ik eerlijk zeggen.”

Waarop ik natuurlijk, nieuwsgierig als ik ben, aan hem vraag: “Streetwise?”
“Ja”, zegt hij. “Het is overduidelijk dat u wat anders reageert op zaken, wat anders kijkt naar zaken. Er is een andere dynamiek bij u. En daar was ik op zich al voor gewaarschuwd, maar dat blijkt al te zijn.”

Waarop ik natuurlijk weer zeg “U was er voor gewaarschuwd?” “Ja”, zegt hij “Dat is leuk dat je dat zegt, want weet je, mijn partner heeft namelijk een eigen bedrijf en die heeft een aantal keren een vlog van u gezien en die zegt ‘Voordat je nou besluit om je bedrijf te verkopen, moet je die Van Essen eens uitnodigen’ … en dat is de reden waarom u hier nu zit.”

Dat is toch gaaf! Iemand die ik nog nooit heb gesproken, die heeft mij gezien en die besluit dus zomaar om een advies te geven ‘Als je nou je bedrijf wil verkopen moet je Van Essen bellen.’ Dat is fantastisch!

Dus, geen idee wie u bent maar hartelijk bedankt voor die doorverwijzing!

Vervolgens vraag ik aan hem “Maar dan wil ben ik nog even benieuwd naar het volgende: Je hebt al twee bedrijven uitgenodigd. Heren in pak met dikke klokjes, die spreken de taal en die passen beter bij uw morres, wat is dan de belangrijkste reden waarom ik hier nog zit? Waarom heb je hen die opdracht niet gegeven?

“Ja”, zegt tie, “Heel eerlijk? Dat voelde niet goed.” Ik zeg “Oh, vertel eens?” “Ja,” zegt tie “Ik maak u nu mee en ik merk uw dynamiek en ik moet zeggen, die vind ik eigenlijk veel plezieriger dan op het moment dat ik met beide heren in gesprek was. Dat voelde niet goed.

En op dat moment, ik weet niet wat me overkwam maar ik deed het volgende: Ik schoof mijn stoel naar achteren, ik reikte over tafel de hand, (dit is mijn verkeerde hand maar dat moet nu even voor de video) ik reik mijn hand uit, hij pakt hem en ik zeg “Meneer G, volgens mij heeft hij mij net de opdracht gegeven om uw bedrijf te verkopen”. Hij kijkt mij aan en houdt mijn hand vast en hij zegt: “Van Essen, als je bij de verkoop van mijn bedrijf net zo gehaaid bent als dat jij deze opdracht naar je toetrekt, heb je mijn zegen.” Dus ik zeg tegen hem: “Dus ik heb de opdracht?”, hij zegt “Jij hebt de opdracht.”

[lacht luid]

Dat is toch fantastisch! Dat is zo ontzettend leuk om mee te maken. Uiteindelijk in het gesprek wat daarna kwam… [omgevingsgeluid] in het gesprek wat daarna kwam, zegt hij tegen mij “Die dynamiek van u, dat is wel heel erg plezierig. U bent echt uzelf hè?” Ik zei “Nou weet je, tot mijn 35ste heb ik mijn best gedaan om me te gedragen zoals andere mensen in mijn omgeving wilden dat ik me gedroeg. Daar ben ik mee gestopt. What you see is what you get.” Hij zegt “Meneer Van Essen, ik vind het plezierig dat wij in zaken zijn.”

De les voor mij zoals ik ‘m begon: ‘Blijf vooral jezelf’, want uiteindelijk ben je dan authentiek en dat blijkt goed te werken.

Nou, ik zat daar net over na te denken, ik was nog helemaal hyper in de auto, ik denk ‘Die ga ik eerst parkeren, eerst wil ik daar ff je er iets over vertellen.’

Mocht het nou zo zijn dat jij plannen hebt met je bedrijf en wil verkopen?
Bel me gerust! Ik sta er altijd voor open, of op het moment dat jij zegt “Ja maar, ik loop nog tegen dat glazen plafond aan, dat glazen omzetplafond. Daar wil ik eens met iemand over van gedachten wisselen, neem contact met me op, plaats een opmerking, LinkedIn werkt heel erg goed, ik hoor graag iets van je.

Nou, dat waren weer mijn gedachten, ik zat er over na te denken en ik dacht “Weet je wat ik doe? Ik maar er gewoon even een videotje van.”

Hé tot zover, tot de volgende keer wéér!

Dààààg