30, De kracht van regelmatig Dagdromen

 

Klik op de video hiernaast.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.
**KIJK-TIP**
(1) Deze video is ondertiteld.
(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


Hey, hoi! Ontzettend leuk dat je opnieuw kijkt naar een vlog van Growdiction. Ik ben Henk-Jan van Essen en in deze vlog ga ik het met je hebben over dagdromen. Hey, Van Essen, alles goed? Jazeker. Ik ben namelijk helemaal hyper zoals je dat van mij kent. Want wat is het geval: Ik heb namelijk de afgelopen twee dagen, ben ik bezig geweest met dagdromen. Ik zal je uitleggen waar dat door komt. Ik ben namelijk recentelijk weer begonnen in een nieuw project met een ondernemer die maar steeds die moeite heeft om door dat glazen plafond te breken en die tegen mij zei: “De afgelopen drie jaar ben ik alleen maar aan het overleven geweest. Ik heb alleen maar mijn best gedaan om het hoofd boven het water te houden, ik realiseer me dat er iets compleet anders moet gebeuren. Ik hoor dat ik daarvoor bij jou moet zijn.”

De afgelopen twee dagen moet je even een beetje aan elkaar wennen, dan in zo’n sessie, ik noem dat een boilerroom-sessie, in zo’n sessie komt natuurlijk een keer de vraag: Maar wat is de reden waarom je dit bedrijf bent begonnen?

Dan hoor je een verhaal wat klinkt als: ‘Nou, ik zat op een moment te bedenken… toen dacht ik: ‘Zou het niet fantastisch zijn om…’ Vervolgens is dat een droom. Is het niet geweldig om…, Zou het niet geweldig zijn om dit te bereiken, hoe zou het zijn als…

Allemaal zinnetjes die horen bij: ‘I have a dream’ en ik ga hem realiseren en ik ga het voor elkaar bakken. Ik denk dat iedere ondernemer, dit soort momenten kent. Of dat je nou het bedrijf hebt gekocht of dat je het bedrijf zelf ben gestart, je hebt een moment gehad waarop je zei: ‘Zou het niet fantastisch zijn…’

Ik heb dat soort momenten constant en regelmatig. In mijn vak word ik er nog voor betaald ook om te dagdromen. Om zo’n ondernemer bij de hand te nemen en te zeggen: ‘We sluiten ons twee dagen op en we gaan helemaal terug naar dat proces van: ‘Zou het niet fantastisch zijn als…’ Alles wat we bedenken dat mag, want dat kon destijds ook, dus nu kan dat ook weer.

Dan gaan we nadenken over: ‘Zou het niet fantastisch zijn als we dit bereiken in zes maanden. Als we dit bereiken in 12 maanden en als we dit bereiken in 18 maanden.’ Dan stoppen we want dan hebben we onze handen vol. Ik ben er helemaal hyper van, zoals je misschien merkt. Dat is zo ontzettend leuk. Ik vind dat zo waanzinnig gaaf, dat ik ondernemers op die manier kan helpen dat ze nieuwe visie hebben.

Toen we een half uurtje geleden afscheid van elkaar namen, toen zei ik: “Hoe heb je het ervaren?” Toen zei hij: “Pfffff” Ik zeg: “Wat?” “ja” zegt hij. “Man! Wat heb je gedaan met me? Ik zeg: “Niks. Nou ja, gewoon mijn dingetje.” Mijn dingetje doe ik 360 dagen per jaar, (want als jij vlog 18 hebt gekeken, dan weet je dat ik maar vijf dagen per jaar werk. 5 dagen per jaar.) Dus ik heb ook nu weer, de afgelopen dagen, gedaan wat ik ontzettend leuk vind om te doen. “Wat heb je met me gedaan?” Zegt hij tegen me. Ik zeg: “Hoezo, vertel eens.” “Nou..” zegt-ie “Mijn hele hoofd zit vol. Ik heb vannacht ook wat lastig geslapen, dat heb ik al verteld. Ik heb het hele weekend nodig om dat te verteren,”, het is vandaag vrijdag, “ik heb het hele weekend nodig om dat te verteren.” Ik zeg nou: “Volgende week vrijdag weer.” “Ja” zegt hij. “Ik kijk er nu al naar uit!”

Dat is toch fantastisch, dat is toch heerlijk om iemand die de afgelopen drie jaar alleen maar met overleven bezig is geweest, te kunnen helpen om een nieuwe visie te ontwikkelen.

We hebben twee dagen aan elkaar lopen dagdromen. Vervolgens gaan we in de komende week, ons helemaal uit de naad werken om dat voor elkaar te krijgen. Maar oh oh oh wat vinden we dat leuk.

De les voor jou als kijker: Trek hem zelf maar, voor jou als ondernemer die kijkt. Trek hem zelf maar. Volgens mij is het gewoon noodzakelijk dat we van tijd tot tijd de ruimte en de moeite nemen om weer te gaan dagdromen.

Ik zat net allerlei mind maps te maken, naar aanleiding van die sessies van de afgelopen twee dagen, ik dacht eerst eventjes: ‘Weet je wat ik doe? Ik maak daar gewoon even een videootje van.’

Dus, bij deze.

Hey, dat was het weer.

Tot de volgende keer.

Dáááág