38, De bedrijfseigenaar die politieagent speelt, terwijl hij leiding moet geven

Klik op de video hiernaast.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.
**KIJK-TIP**
(1) Deze video is ondertiteld.
(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.

 


 
Hey, hoi ontzettend leuk dat jij opnieuw de tijd neemt om even naar een vlog van mij te kijken.
Ik ben Henk-Jan van Essen en in deze vlog ga ik het met je hebben over leiderschap.
Ik zit in het in de duinen van Noordwijk. Daar loop ik over het algemeen twee keer per week, als je mijn andere vlogs wel eens hebt bekeken, dan weet je dat.
 
Er lopen op dit moment allerlei honden om me heen dus als ik af en toe even met mijn ogen weg schiet, dan weet je wat er gebeurt.
Ik ben bovendien bij gewone microfoon vergeten dus het kan heel goed zijn dat
je het ruisen hoort en dat de wind af en toe in de microfoon blaast, maar goed, dat doet niet af van het onderwerp waar ik met jullie over wil hebben.
ik wil het namelijk met je hebben over ‘leidinggeven’.

Ik loop hier op het strand omdat ik eind januari (2020) een cursus ga organiseren, een driedaagse cursus voor ondernemers van maak en/of handelsbedrijven. En, waar is dat nou door ingegeven?

Dat is ingegeven door het volgende: Ik zit regelmatig bij ondernemers aan tafel, en laatst was er een ondernemer en, dat typeerde weer zo…

Hij had zes verkopers. Hij geeft leiding aan 6 verkopers. De laatste verkoper, nummer 6, die had hij aangenomen met de wetenschap dat hij in een bepaalde regio zou gaan opereren, waarbij hij tegen die verkoper al in de sollicitatiegesprek had gezegd:

“Let op, het is een regio waar we weinig activiteiten hebben gedaan, waarin onze marketing nog niet helemaal goed is aangeslagen, dus het is wel de bedoeling dat jij gaat canvassen. Het is de bedoeling dat je 80%, 90% van je tijd gaat gebruiken om ons evangelie te verkondigen. Wie wij zijn, wat we doen en waar we aandacht aan willen besteden.”

“Neen, geen enkel probleem en natuurlijk vind ik dat leuk om te doen. Dat doe ik graag…”

Nou, je snapt het al, de goede man, in dit geval was het een man de goede man is aangenomen en acht weken na dato nog altijd geen activiteit zichtbaar dat hij aan canvassen was. Misschien deed hij het wel, maar het crm-systeem toonde geen nieuwe adressen. Het toonde geen korte aantekeningen van “Ik ben daar geweest en ik heb dit gedaan en ik heb zus gedaan en dit zijn de mogelijkheden en hij valt in die categorie” Helemaal niets daarvan.

Dus ik zat met deze ondernemer aan tafel, hij vertelde mij dit verhaal wat ik nou met jouw deel, en hij zegt: “Ik word daar zo kriegel van. IK ZOU ‘M”… Ik zeg: “Ja, en dan?” ‘Ja,’ zegt hij, ‘We hebben toch afspraken gemaakt en het staat in het contract en we hebben van tevoren uitvoerig over gesproken, we hebben er uren over nagedacht we hebben in de korte opleiding die we hebben gedaan, hebben we het erover gehad. Canvassen moet je! Actie wil ik zien! Ik ga m echt op zijn huid zitten. Of heb jij een beter idee?’

Ik zeg: “Je gaat je dus gedragen als een politieagent?” ‘Ja natuurlijk! We hebben toch afspraken gemaakt?’ Ik zeg: “Oh, ja, dus je hebt de wet… Je bent samen overeengekomen dat die wet er is; “GIJ ZULT CANVASSEN” en je ziet dat deze discipel, dit onderdaan, deze burger houdt zich niet aan de wet dus je zal hem als een politieagent…” (werd onderbroken) JA!

Ik zeg: “Nou laat ik beginnen met te zeggen dat je volgens mij de leiding moet gaan geven. Als jij je als een politieagent gedraagt, gedraag jij je meer als een manager: GIJ ZULT… dan als een leidinggevende. En een leidinggevende zegt: ‘Laat me je helpen!’

Ik zal een voorbeeld geven. Een water-LEIDING, die hebben we niet voor niks. Waarom? Als er ergens water uit de muur komt, dan spettert het alle kanten uit. Overal waar je het vooral niet wil hebben. Dat zie je vooral als er een lek is. Als er iets lekt dan is de waterLEIDING niet in orde, spuit het alle kanten uit. Is dat effectief? Nee, da’s niet effectief! En daarom hebben we een leiding zodat dat water wordt geleid naar de plek waar we willen dat, dat water uitkomt. WaterLEIDING!
Op precies dezelfde wijze moet jij leiding gaan geven aan deze verkoper. Dus je gaat ‘m vertellen wat je wil dat hij doet. Je gaat hem vertellen hoe hij dat het beste aanpakt.”

Trouwens, dat gaan we ook precies bespreken, hoe je dat kunt doen, wat de beste methode is in dit geval… …in die training eind januari (2020).

Ik bespreek dat met deze ondernemer en hij zegt: “Dus, Van Essen, jij gaat mij beweren, dat ik de reden ben waarom deze verkoper zijn target niet haalt, zijn taken niet uitvoert en waarom hij zijn verkoopplannen niet haalt???”

Als je meerdere vlogs van mij hebt bekeken, dan weet je nu het antwoord al. “JA!” Dat was een kort “JA”. Jij bent de schuld van het feit dat deze verkoper zijn verkooptarget niet haalt. en dat die zijn werk niet goed doet. Het wordt tijd dat je leiding gaat geven.

Enfin, ik liep ter voorbereiding van de training, en zoals ik altijd doe, hierover, op het strand na te denken over, onder andere dit soort onderwerpen, het schoot me te binnen en toen dacht ik: “Hey, weet je wat ik doe?”

Ik maak daar gewoon even een videootje van.
Dus bij deze.
Dankjewel voor het kijken.
Tot de volgende keer.
Dàààààg.

Deze cursus wordt georganiseerd vanuit het label verkoopsucces.nl