42, Kies strategisch en laat een ander 'de goedkoopste' zijn

Klik op de video hiernaast.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.
**KIJK-TIP**
(1) Deze video is ondertiteld.
(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken.

Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


Hey hoi, ontzettend leuk dat jij opnieuw kijkt naar een vlog van mij.
Ik ben Henk-Jan van Essen In deze vlog ga ik het met je hebben over prijskaalslag.

Wat is het geval?

Ik was van de week bij de notaris. Ja, en misschien trek je zo net zo’n gezicht als dat ik net deed bij het horen van “de notaris”. Wij hebben een beeld van de notaris in het algemeen. En ik wil toch even het mijn ervaring met deze notaris met je delen.

Ik was er voor de zoveelste keer al, want ik heb een aantal casussen met hem die erg interessant zijn. Dus ik vroeg op een gegeven moment aan hem: “Zeg meneer de notaris,” (noem geen namen vandaar dat ik het even zo doe)
“Zeg meneer de notaris, hoe zit dat eigenlijk met de kaalslag in jullie branche?” Hij kijkt op van zijn papier en zegt ‘Kaalslag?’
“Ja, als ik even google op ‘notaris en laagste prijs’ dan kom ik een hele reeks van twee, drie pagina’s Google tegen over het feit dat de een nog goedkoper wil zijn dan de ander.”

Hij was even stil zoals ik nu ook ben, en hij zegt: “Ik begrijp je niet.”
Ik zeg: “Wanneer kwam voor jou het moment dat je dacht ‘ik doe daar niet aan mee’? ”

‘Ohhh,’ zei die, ‘Vanaf het begin al.’
Ik zeg: “Hoezo dat dan?”
Hij zei: ‘Weet je wat het is met die ging met die gasten die goedkoop zijn, die hebben gewoon een aantal stagiaires in dienst. Van die jongens en meisjes die in Leiden rechten doen en die zitten zich thuis te vervelen en die moeten wat doen. Nou dan ga je toch lekker een aantal akte-tjes in orde maken. En je betaalt zo’n stagiair betaal je € 300,- per maand en je vraagt per akte vraag je 300,- en ze doen er 2, 3 4, 5 op een dag. Dat is allemaal rampe-stamp-werk. Het is leuk voor die stagiaires maar toch niet leuk voor De Notaris.’ zei hij toen…

“Ja maar, dat is toch snel geld verdienen?”
‘Ben jij betoeterd. Het zit ‘m toch niet in echt snel geld verdienen?’
Nee?
‘Nee!’ zegt hij.

“Als ik goed heb opgelet, bij de vorige keren, dan heb jij tegen mij vertelt dat jij bedrijven helpt om te groeien. Als dat nou lukt, vindt die ondernemer het dan vervelend om een goede prijs aan jou te betalen?’
“Nee.”
‘Nou,’ zeg hij, ‘Zo geldt dat bij mij precies hetzelfde. Ik ga me toch niet druk maken over wat er allemaal in de markt gebeurt. Wij hebben een bepaalde expertise waarin we de wet toepassen ten opzichte van datgene wat er van ons als notaris wordt verwacht. de laatste tijd zitten we nog meer onder een vergrootglas en is het heel belangrijk dat we precies doen wat er van ons wordt verwacht, als we dat heel erg goed doen en ingewikkelde casus hebben, zoals jij nou net voorlegde, ja dan vinden wij dat ontzettend leuk en men is blijkbaar bereid om te betalen wat wij daarvoor vragen. Niet de hoofdprijs. Het is gek als we 100k euro vraag om een akte te passeren, maar je betaalt wel datgene wat ik aan je vraag. Of niet?’

“Ja mijnheer de notaris.”

Ik had namelijk de nota gezien en ja wat moet je dan zeggen?
“Kan er nog 10% vanaf?”
Dat doe je toch niet?
Waarom?
Ik heb een ingewikkelde casus en hij heeft het voor me opgelost. Keurig netjes binnen de spelregels. Dus zo’n man betaal je graag.

‘Nou,’ zei hij toen, ‘Conclusie, zet je nog wel even je handtekening?’ zegt hij vervolgens tegen mij.
Dat komt niet omdat het een order was, maar ik moest nog even de akte van handtekeningen voorzien.
Ja en dat is grappig hè?

Dus ik had een bepaald beeld van de notaris, Natuurlijk is het zo dat ik al vaker bij hem ben geweest omdat die mij al zo heeft geholpen en opeens schoot die vraag over die kaalslag binnen en ik dacht: “Ik stel ‘m gewoon,” en hij gaf in feite een ontzettend commercieel en weloverwogen antwoord, namelijk: “Prijs is niet belangrijk.”

Als je kwaliteit levert in een bepaalde oplossing, waar mensen een problemen hebben. Als je een probleem hebt ben je bereid om de oplossing daarvoor te betalen. Niet de hoofdprijs misschien, maar in een aantal gevallen ben je gewoon bereid om te betalen.

Dat in de commerciële wereld net zo.
Het is in de wereld waarin ik me begeef met ondernemers van maak- en/of handelsbedrijven die willen groeien, geldt dat precies hetzelfde. Ook daar kiezen we gewoon voor vast prijsbeleid of voor een hele goede onderbouwing van onze prijzen.

Ik zat daar net weer even over na te denken, als je vaker in een vlog van mij hebt gezien dan weet je eigenlijk dat ik aan het einde bent gekomen, want ik zat er over na te denken, en ik dacht bij mezelf:
“Weet je wat ik doe? Ik maak daar gewoon even een videootje van.”
Dus bij deze.
Tot de volgende
Dàààààg