22, Heimwee naar je zelf en de tijd, toen je het bedrijf begon

Klik op de video hierboven.
De video is expres opgenomen in de ‘upright position’ én voorzien van ondertiteling.

**KIJK-TIP**

(1) Deze video is ondertiteld.

(2) Bekijk je deze vlog op je smartphone? Tik op de video om ‘m beeldvullend te bekijken. Hieronder vind je de uitgeschreven tekst.


Hey hoi leuk dat je kijkt naar opnieuw een vlog van Growdiction.
Ik ben Henk-Jan van Essen.

In deze vlog wil ik het met je hebben over heimwee.
Heimwee naar jezelf.
Want wat is namelijk het geval?

Van de week sprak ik een ondernemer en die zei tegen mij “Zeg Van Essen, heb jij die nieuwe reclame van TUI al gezien?” Ik wist precies waar hij het over had. In die reclame, en ik zal kijken of dat ik die kan vinden zodat ik hem nu aan je kan laten zien… [HELAAS NIET GEVONDEN]

In die reclame, daar wordt namelijk uitgesproken “Heb jij je heimwee naar jezelf? Dan is het tijd voor TUI.”
Dat gaat natuurlijk over het feit dat je lekker op vakantie kan gaan, allerlei dingen kunt gaan doen, even je kop leeg kunt maken, even alles weer kunt bezinnen om vervolgens weer met nieuwe energie aan de slag te gaan. Knap gevonden. In ieder geval is het zo dat deze ondernemer die zei tegen mij “Toen ik die reclame zag, toen realiseerde ik mij dat ik heb heimwee naar mij zelf. Ik hoef er nog niet eens zo nodig op vakantie… maar…

als ik kijkt naar 15 jaar geleden toen ik het bedrijf startte, toen vond ik het zo ontzettend leuk om dag en nacht bezig te zijn. Ik wilde graag klanten dienen Ik wilde graag onze producten beter maken zodat klanten er meer lol aan zouden hebben zodat ze de toegevoegde waarde zouden leveren die ik graag wilde.

…dat die producten toegevoegde waarde zouden leveren, zodat ik… en hij ging door en hij vertelde over vroeger. Dat hij die energie miste. Dat hij eigenlijk hoopte dat hij met het team wat hij op dit moment aan het opbouwen was, terug kon naar de rol van vroeger.

Ik herken dat wel. Want ik heb een keer meegemaakt dat ik een ongelofelijke burn-out had. Ik heb in een andere vlog eens een keer gezegd dat ik aan het einde van mijn latijn was terwijl ik het niet eens sprak. Kun je nagaan hoe zwaar dat was.

Maar het is wel zo dat deze man ook op zoek was naar zichzelf.
We hebben even een kopje koffie gehaald. We zijn eens even wat gaan door praten en uiteindelijk kwam het er op neer, dat de zaken zoals hij om zichzelf heen had geregeld, de taken die hij had gedelegeerd, dat die toch een beetje terug kwam op meer dan 5 werkdagen per jaar. In vlog 18 heb ik besproken, dat ik niet meer dan 5 dagen per jaar werk. Voor hem gold eigenlijk hetzelfde.

Hij had heimwee naar de tijd dat hij in zijn flow zat, met de juiste dingen bezig was, dat hij een ontzettende energie had om leuke dingen te doen en hij was verworden tot eigenaar van een op zich, leuke tent, die in de afgelopen jaren steeds tegen een plafond had gezeten van omzet hij had behoefte aan ondersteuning

en hij vroeg mij om hem daarbij te helpen.

“Ik heb heimwee naar mezelf.”

Ja, nou ja en er zijn momenten waarop ik dat herken, want hoewel ik ondernemers help en heel blij wordt van het feit dat ik die ondernemers kan helpen, overkomt het mij natuurlijk ook wel eens.

Niets menselijks is mij vreemd en vanuit die authenticiteit, wil ik dit even met je delen. Dus ben jij ondernemer en herken je het dat je heimwee hebt naar jezelf, nou ja stuur dan even een linkedin connectie aanvraag. Dan gaan we gewoon eens even kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Of als je het net hebt opgelost, deel dat met je management team. Zorg dat zij niet heimwee hebben naar zichzelf maar dat ze in een flow zitten waarin ze bezig zijn met de juiste dingen. Met dingen die ze leuk vinden.

Nou, ik liep over het strand.
Ik dacht bij mezelf “heimwee naar mezelf. Ja, dat is waar ook.
“Ik maak er gewoon even een vlog van!”
Dus, bij deze.
Hey, tot de volgende keer weer!